Kuusenmäki 5.2.1940

Rakas päiväkirja!
Myöhään eilen illalla tulla tupsahti sairaanhoitajatar ylimääräiselle tarkastuskäynnille piiriini. Se olikin tarpeen, sillä melkein kaikki lapset sairastavat vatsakoleraa, yksi vanhus on vaikean influenssan kynsissä, kaatumatautipotilas saa yhä tiheämmin kohtauksen, eräs äiti on synnyttänyt jo kauan kuolleena olleen lapsen, pieni poika on saanut verenmyrkytyksen ja alaluokan lapsissa on syyhyä.

Meillä on täällä keuhkotautipotilaskin, sama mies, joka lämmitti huoneitani poissa ollessani. Hänet on siirretty tänne suoraan parantolasta. Järjestimme hänelle oman huoneen ja sijoitimme hänen perheensä - hänen vanhan äitinsä, vaimonsa ja viisi lastaan - alaluokkaan. Kuinka ollakaan, koko perhe muutti hänen kanssaan pieneen kamariin, ja siinä he, kahdeksan henkeä, ovat asuneet tiukassa kuin sillit suolassa.
Hän on tehnyt meille kaikenlaista pientä apua. Hän huolehtii puiden ja veden kannosta, korjailee rikkinäisiä tuolejamme, kiinnittää irtautuneita saranoita ikkunoihimme, hakee postimme, sanalla sanoen hoitaa pikku askareitamme.

Hänen nuorin tyttärensä, Anja, jota toiset lapset nimittävät Ankeliksi, on suloinen pienokainen, joka erikoisen mielellään puuhailee päivät pitkät täällä opettajan puolella. Hänellä on suuret, loistavat, pähkinänruskeat silmät, joiden ilme on pirteä ja veitikkamainen. Hänen ruusunnuppuhuultensa lomitse kurkistelee tasainen, hohtava hammasrivi. Hän on oikea pieni kaunottaren alku!

Anja on valitettavasti hyvin sisukas. Jos jokin asia käy vasten hänen mieltään, hän syytää pienestä, punaisesta suustaan oikein kirosanojen tulvan, polkee jalkaa lattiaan, ärjyy ja karjuu. Vanhemmat rankaisevat häntä. Hän lupaa itkien parannusta, mutta seuraavana päivänä saattaa kohtaus uudistua. Minulla on häneen nähden tällä kertaa suurin vaikutusvalta. "Opettaja sanoi" on Anjan laki, ja hän pakottaa muutkin pienokaiset sitä noudattamaan.

Kun sairaanhoitajatar tuli tänne, keskustelin hänen kanssaan keuhkotautipotilaan hukkaan menneestä eristysyrityksestä. Hän tahtoi heti päästä katsomaan vallitsevia olosuhteita. Perhe oli jo yöpuulla. Pienen öljytuikun sinertävässä valossa näkyi hyvin ummehtunut, pieni kamari. Sen lattia oli kokonaan makuuvaatteitten peittämä, ja jostakin niiden seasta nousi potilas istumaan ja katselemaan meitä hämmästynein silmin. Lähinnä nuorin pienokainen nukkui hänen kainalossaan.

Sairaanhoitaja oli vihainen. Käsitin osan moitteista kohdistuvan itseeni. Me kaikki olimme kelpo lailla nolostuneita.
- Miksi ihmeessä te lämmitätte huoneenne, se on kuuma kuin sauna? oli ensimmäinen kysymys.
- Tämä on lattiasta niin kylmä, että vuodevaatteet ovat kuurassa, kun aamulla nousemme.
- Eikö teille ole monta kertaa sanottu, että lattialla ei saa maata eikä ainakaan lasten saa antaa olla lattialla. Hankkikaa lautoja ja tehkää lavereita.
- Onhan niitä lautoja, muttei ole tullut tehdyksi...
- Ei ole tullut? Se ei ole mikään puolustus. Huomispäivänä valmistatte laverit vähintään 30 cm lattiatason yläpuolelle. Te itse ette saa nukkua lasten kanssa samassa huoneessakaan, saati sitten samalla vuoteella. Te olette ollut parantolassa ja teidän pitäisi tietää, miten tarttuva tautinne on ja miten voite lapsenne siltä suojella.
- Eipä täältä ole saanut huonetta. Joka paikassa on niin paljon meitä ylimääräisiä asukkaita, ettei riitä tiloja..
- Minä pidän huolen siitä, että saatte huoneen, luottakaa siihen. Tämä tällainen ei saa jatkua enää päivääkään.

Ilman muuta sairaanhoitaja määräsi minut luovuttamaan toimistohuoneeni keuhkotautipotilaalle. Asun nyt siis yhdessä kamarissa, jonne kuljen keittiön ja Anna N:n huoneen kautta. Keittiössä otan vastaan asiakkaani.

Ensimmäisenä yönä, jonka sairas nukkui seinäni takana, heräsin yhtäkkiä sydäntäsärkevään valitukseen:
- Aili, Aili, missä sinä olet? Minne Aili on mennyt?

Säikähdyksestäni huolimatta nauroin makeasti, sillä Aili ei ollut kukaan muu kuin hänen vaimonsa, jota miesrukan oli tullut ikävä keskellä yötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti